skip to Main Content

Zoo har ikke en krise – det er verden omkring som er i krise

7d7766e1396c4f18bdb640ea14460ac9_marius_løve

De seneste dages mediestorm omkring giraffen Marius, er blevet et glimrende eksempel på god krisehåndtering.

Engang var der en udtrykt konsensus i kommunikationsverden om, at når krisen kradsede, så skulle man altid lægge sig ned på ryggen og sige undskyld. Den virkede måske dengang.. – For nogle… Men netop Zoo-sagen sætter dette i et skarpt perspektiv; der er nemlig typisk, to former for en krise:

Der er den krise du selv har skabt ved at begå en fejl. – Og ja, her er det en rigtig god ide, at tage ansvar. Sige undskyld, og sørge for, at det ikke sker igen.

I Zoo’s tilfælde har de gjort alt andet, end en fejl. Men er røget ind i en mediestorm på grund af folks virkelighedsfjerne forhold til naturen. København Zoologiske Have er vel en af de mest respekterede zoologiske haver i verden. De deltager med succes i avlsarbejde, de uddanner befolkningen i hvordan naturen fungerer, og de har stor respekt for dyrene. Dét er en del af deres identitet og DNA.

Derfor vælger de selvfølgelig, ikke alene at aflive Marius. Han obduceres også i fuld offentlighed og hans jordiske rester fodres til løverne. Fordi det er det bedste for europas giraffer. Det uddanner befolkningen. Og løverne skal have kød – både i Zoo og i naturen.

Samtidig forklarer de sagen, sagligt og nøgternt, – uden at bukke under for mediestormens følelsesporno.

Interviewet med Zoo’s direktør Bengt Holst, på engelske Channel 4, opsummerer ganske godt hele sagen. – Og er samtidig et mønster-eksempel på dygtig, krisehåndtering.

For når man ikke har begået en fejl, bør man heller ikke lægge sig på ryggen og sige undskyld. Derimod skal man netop stå fast og være tro mod sit virke, sin DNA, og så ride stormen af med saglige argumenter.

Den eneste malurt i bægeret; udefra set, kunne Zoo muligvis have gjort mere ud af at få 3. parter til at stille op for sig. Hvor er de andre Zoologiske haver i avlsprogrammet? Hvor er “eksperterne” på Zoo’s side?

Der er sikkert mange årsager til, at det ikke er sket. Måske stikker de hovedet i busken. Måske kommer de senere. Eller måske mener Zoo sådan set bare, at det ikke er noget de skal bruge ressourcer på nu og her. De gør som de altid har gjort. Og altid vil gøre. For perspektivet for Zoo er langt længere end en mediestorm i et glas vand. International eller ej.

Zoo will prevail.

Seneste indlæg
29maj 17
Glem Din Social Media Strategi!

Glem din social media strategi!

Please - glem din social media strategi! De sociale medier flyder over af kommercielt skidt. I bedste fald er vi ligeglade. I værste fald får vi antipati overfor afsenderen. Årsagen…

read more

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Kreativiteten får frit løb i Odense torsdag den 28/04, og vi er inviteret!

Kudos Kommunikation er blevet inviteret til den spændende event, Factory of Imagination, der løber af stablen på torsdag i Dok5000…

Back To Top