skip to Main Content

Velkommen. Du er landet på bloggen hos Kudos Kommunikation. Her skriver vi om alt mellem himmel og jord, der relaterer sig til kommunikation, PR og branding.

Derfor kan Trump meget vel blive USAs næste præsident

Sjældent har man set så mange jokes om en præsidentkandidat. Alligevel kan Trump meget vel ende med at blive valgt. Hvorfor? – fordi han er ekvilibrist i at kommunikere til sin målgruppe.

Den 28. juni skrev Hanne Feldthus en meget rammende kronik i Berlingske om forklaringen på, “hvad der driver den ene halvdel af de vestlige befolkninger til at kaste sig i armene på prædikanter, der udmærker sig ved at tale eliten midt imod uden at have noget konkret gennemførligt at sætte i stedet.”

Der findes en stor del af den vestlige (globale) befolkning, der er sat på et sidespor i forhold til at være en del af globaliserede elite – det vil sige alle os berejste, belæste, analytiske, universitetsuddannede, veltalende og godt betalte storbyboere. For nu at skære det helt groft ud. Selvom vi ind i mellem har tendens til at tro, at verden består af sådan nogle som os, så findes der en anden halvdel. Det er en del af befolkningerne, som ikke har del i stigende huspriser, der tænker som de snakker, der arbejder for at holde fri – og for hvem politisk udenoms spindoktorsnak om for dem ganske teoretiske tiltag, der alligevel ikke rykker en tøddel ved deres hverdag, kun har ført til yderligere politikerlede.

Præcis den halvdel er Trump verdensmester i at tale til. Og han udnytter alle retoriske greb, som den sælger han er, til at få sit budskab frem. Og budskabet er først og fremmest, at han forstår, at der er et problem. Det gør han så godt, at det ikke er nødvendigt for ham at præcisere, hvad problemet er. Dernæst, at han taler samme sprog, som de gør. Her findes ingen intellektuelle vendinger eller svære stavelser – det leveres råt for usødet, som over fem fadøl på den lokale bluecollar bar. Og sidst men ikke mindst, at han har en løsning. Hvilket han gør så bombastisk, at man enten ryster på hovedet eller jubler. For desto mere bombastisk, desto lettere lyder det i ørerne på den jublende halvdel. Og desto mindre behøver han gå i detaljer om politiske, etiske og økonomiske komplikationer, der måtte være.


Følgende et par gode eksempler på Trump retorikken. læg mærke til, hvordan han stort set altid skyder på egne rækker: det er os, der er dumme, at vi ikke laver bedre aftaler. Han bruger sit eget handelstalent som eksempel. Og så er problem og løsning altid enkle. Men se først denne video om, hvordan Trump besvarer spørgsmål – en ganske underholdende analyse.

Om Kina og handel

Free trade can be wonderful if you have smart people [negotiating], but we have people that are stupid. We have people that aren’t smart.

When was the last time anybody saw us beating, let’s say, China in a trade deal? They kill us. I beat China all the time. All the time.

I just sold an apartment for $15 million to somebody from China. Am I supposed to dislike them?… I love China. The biggest bank in the world is from China. You know where their United States headquarters is located? In this building, in Trump Tower.

Their leaders are much smarter than our leaders, and we can’t sustain ourself with that. It’s like – take the New England Patriots and Tom Brady and have them play your high school football team. That’s the difference between China’s leaders and our leaders.

Om immigration

When Mexico sends its people, they’re not sending their best. They’re sending people that have lots of problems, and they’re bringing those problems to us. They’re bringing drugs. They’re bringing crime. They’re rapists. And some, I assume, are good people.

I would build a great wall, and nobody builds walls better than me, believe me, and I’ll build them very inexpensively, I will build a great, great wall on our southern border. And I will have Mexico pay for that wall.

Om USAs fremtid

The American Dream is dead. But if I get elected president I will bring it back bigger and better and stronger than ever before and we will make America great again.


Er det så fordi den ene halvdel af amerikanerne er dumme? Så dumme, at de virkelig tror man kan stoppe immigrationen med Mexico ved at bygge en mur. Eller at man bare kan lave en “bedre deal” med kineserne?

Næppe. Men de har for en gangs skyld en kandidat, der siger præcis, hvad de tænker. Uanset om det er noget som reelt kan lade sig gøre. Uden at forholde sig til en masse indviklede tal, politiske omstændigheder og intellektuelle overvejelser. For dem er det langt vigtigere at blive hørt.

Det er præcis derfor Trump er en hamrende dygtig kommunikatør. Fordi han om nogen kan finde ud af at sælge sit kandidatur til målgruppen.

Imens har den intellektuelle elite valgt at gøre grin med Trump. Men vi glemmer, at når vi gør grin med Trump, så gør vi også grin med den halvdel, der ikke hører med i eliten. Så gør vi kun Trumps kandidatur og argumenter endnu stærkere. Hvis man skal forstå Trump og hans argumenter, så er man nødt til at sætte sig i en anden stol og huske på, at der findes andre godtfolk end os globaliserede, intellektuelle og elitære.

Og det er derfor, at Trump meget vel kan blive USAs næste præsident.

Find mere inspiration her

Seneste indlæg
19mar 20
Er Du Kanin Eller Chauffør?

Er du kanin eller chauffør?

Vi står i en situation, vi aldrig har prøvet før. Det letteste er at sætte sig ned og stirre på krisen som kaninen, der sidder og stirrer i forlygterne på…

read more
14feb 20
(Scandinavian) Airlines Ude Af Sync

(Scandinavian) Airlines ude af Sync

I den krænkelsesparate tid er det mere farligt end nogensinde at have holdninger. SAS blev ramt med en forhammer ved at foregive en holdning til skandinavisk identitet. Men for SAS…

read more
Back To Top