skip to Main Content

Velkommen. Du er landet på bloggen hos Kudos Kommunikation. Her skriver vi om alt mellem himmel og jord, der relaterer sig til kommunikation, PR og branding.

Journalistikkens Ground Zero

“Har du også undret dig? Derfor sidder 1-tallet så langt nede på kalenderlyset”. Historien er et illustrativt eksempel på, hvordan nyhederne spredes lynhurtigt på internettet i samspil med de sociale medier. Vi analyserer, hvordan danske medier sikrer #factcheck i det postfaktuelle samfund.

Nyheden breakede den 30. november kl. 18.19. Siden gik internettet amok.

Der er slet ingen tvivl om, at der var tale om en afsløring af den slags, der ændrer verdens gang!  Var det Trump som stod bag, måske støttet af Putins propagandamaskine? Er der mon en forbindelse til Bertel Haarders udnævnelse til Generalkonsul i Tyskland? Har en hidtil hemmelig EU-forordning, stillet dette absurde krav til kalenderlys for at beskytte kalenderlysfabrikanter mod import fra kina, hvor 1-tallet sidder længere oppe? Skyldes det mon en feature ved den kommende iPhone 8? Vil Inger Støjberg mon stramme op, så 1-tallet ikke fortsætter sin glidning ned ad lyset?

Det viser sig, at en skarp journalist på avisen.dk havde gravet dybt, vendt hver en sten og blotlagt, hvad der mon er op og ned på, hvorfor 1-tallet sidder så langt nede på kalenderlyset.

avisen.dk havde imidlertid kun nyheden for sig selv ganske kort. Landets vigtigste nyhedsredaktioner er naturligvis døgnbemandede. (Husker I kritikken, da DRs journalister i sommer var kommet til at gå hjem for at grille i nede i gården på Vesterbro og havde slukket lyset efter sig, da kuppet i Tyrkiet brød løs?)

MetroXpress, som er hurtige på nettet, kunne citere historien allerede kl. 18.51 på Facebook. Her får vi den første avancerede grafik, som illustrerer præcist hvor på kalenderlyset, man finder 1-tallet:

Under indtryk af den aktuelle debat om licens, mediestøtte, public service og fornyet tale om salg af TV2 sidder man på stikkerne på TV2s nyhedsredaktioner for at bevise sin stilling som et af Danmarks førende nyhedsmedier. Også her valgte man at satse benhårdt på Facebook, og offentligheden bekræftede nyhedens relevans med 275 kommentarer. Dermed nåede man flot et af de moderne mediers fineste målsætninger, brugerinvolvering:

I den konkrete situation har man sandsynligvis vurderet, at TV2 ikke har kunnet finde en bedre vinkling end MetroXpress’ knivskarpe formulering. Til gengæld peger eksperter på, at man har benyttet et andet billede.

Ikke før hen under midnat har EkstraBladet været i stand til at prioritere historien i døgnets nyhedsstrøm. Det er klart, at et tabloidmedie nødvendigvis må spidsvinkle:

Først med BT’s dybdegående dækning hen under midnat møder vi en helt anden vinkling på historien:

 

BT har udnyttet tiden og ventet indtil man kunne præsentere sit eget konsekvensjournalistiske perspektiv. Nemlig at det tager “laaaang tid” at brænde ned til 1-tallet. Det er værd at bemærke, at BT’s budget til billed-databaser ser ud til at være opbrugt og at man derfor har skønnet, at det nok gik an at stjæle TV2s billede.

Det var en lang og spændende aften at følge dækningen af historien efterhånden som den udviklede sig time for time. Endda på TV2 News fødselsdag. Først næste dags formiddag samlede dagens.dk op og kunne melde at mysteriet er løst. dagens.dk har ikke en pressefotograf ansat kan vi notere.

Vi skal ikke lægge skjul på, at vi tidligere kunne gribe os selv i at tænke, om det mon var mere interessant at være journalist end kommunikationsrådgiver. Eventuelt også mere seriøst og ædelt. Men nu ved vi, hvor man finder 1-tallet: 1-tallet ligger lige over journalistikkens ground zero.

———

Vidste du dette om journalistik?

Journalism is the activity of gathering, assessing, creating, and presenting news and information. It is also the product of these activities. Journalism can be distinguished from other activities and products by certain identifiable characteristics and practices. These elements not only separate journalism from other forms of communication, they are what make it indispensable to democratic societies. History reveals that the more democratic a society, the more news and information it tends to have. (American Press Institute)

Du troede Ground Zero var et tøjmærke, men du kan godt tro om igen

Ground zero er betegnelsen for området lige under en atombombes eksplosion. På Ground Zero vil alt materiale blive reduceret til støv eller damp.

Tre tip til at fotografere kalenderlys – Vi kan særligt godt lide nummer 5 

Mange tror at kalenderlyset stammer fra Danmark. Men i virkeligheden er kalenderlyset et af verdens første PR-stunts. Biskoppen i Bordeaux opfandt i 1600-tallet kalenderlyset i et forsøg på at få borgerne til at komme i kirken hver dag i julemåneden. Han fik produceret 13.000 kalenderlys. Siden blev traditionen glemt, indtil danske Asp-Holmblad begyndte sin produktion i 1942 under besættelsen.

Mediestøtte

Den må du selv google!

Find mere inspiration her

Seneste indlæg
19mar 20
Er Du Kanin Eller Chauffør?

Er du kanin eller chauffør?

Vi står i en situation, vi aldrig har prøvet før. Det letteste er at sætte sig ned og stirre på krisen som kaninen, der sidder og stirrer i forlygterne på…

read more
14feb 20
(Scandinavian) Airlines Ude Af Sync

(Scandinavian) Airlines ude af Sync

I den krænkelsesparate tid er det mere farligt end nogensinde at have holdninger. SAS blev ramt med en forhammer ved at foregive en holdning til skandinavisk identitet. Men for SAS…

read more
Back To Top