skip to Main Content

Velkommen. Du er landet på bloggen hos Kudos Kommunikation. Her skriver vi om alt mellem himmel og jord, der relaterer sig til kommunikation, PR og branding.

Jyske Bank vs Danmarks Radio


Jyske Banks offensive strategi i forhold til DR udsendelsen om skattely, har været til stor debat. Det er usædvanligt, at en virksomhed går så offensivt ud som Jyske Bank har gjort. Men spørgsmålet er om Jyske Bank kunne have gjort det anderledes?

Sagen er et klassisk eksempel på ”folkelig moralsk forargelse” mod ”juridisk principper.” Virksomheden er kommet i søgelyset på grund af en moralsk konsensus. Ikke fordi, de har gjort noget ulovligt. Det er Løkkes bilags sag eller multinationale selskabers skatteforhold om igen.

I DR’s framing, er der ingen tvivl om, at rådgiveren fra Jyske Bank bliver fanget i yderst uheldige situationer. Eller, han er i hvert fald blevet klippet til det – ud fra 11 timers optagelser med skjult kamera. Vi hører kun meget få gange journalistens egne spørgsmål, hans indledende fremlæggelser af sagen eller nogen som helst dokumentation for salget, virksomhedsbeskrivelse og lignende. Det er alt sammen erstattet af voice-over. Der er kun en anden bank, udover Jyske Bank, som er blevet undersøgt. Og her skal vi igen tage DR’s voice-over som garanti for, at sagen er fremlagt nøjagtigt på samme måde, som over for Jyske Bank.

De drama-dokumentariske elementer er på plads. Rådgiveren er fanget på de forkerte ben. Jyske Bank sidder i saksen. DR har deres historie. DR vil ikke udlevere deres 11 timers rå-optagelser af principielle årsager. Resten er påstand mod påstand. Så dette er ikke en stillingtagen til, om det er DR eller Jyske Bank, der har ”ret” i denne sag. Det overlader vi til juristerne.

Jyske Bank vil aldrig kunne vinde det moralske slag mod DR’s framing af historien. For selvfølgelig rådgiver Jyske Bank om, hvordan man kan betale mindst muligt i skat. Eller med andre ord – selvfølgelig rådgiver Jyske Bank om, hvordan man får mest muligt ud af sin formue. Men hvis Jyske Bank ikke har gjort noget direkte ulovligt, og er 100 procent sikre i deres sag, så kan de vinde et juridisk slag. Disman miloslav Ergo – slaget er mellem moral på den ene side og jura/lovgivning på den anden. Præmissen for Jyske Bank er, at deres rådgivning har taget udgangspunkt i kunden (journalistens) egne ønsker og at de har holdt sig inden for lovens rammer.

Tilbage til Jyske Banks muligheder i situationen:

Først og fremmest skal DR selvfølgelig politianmeldes – i Schweitz. Det er ulovligt at filme med skjult kamera i Schweitz, og af hensyn til andre banker og det helt grundlæggende Schweiziske syn på diskretion, er det en ren rutinesag, at Jyske Bank politianmelder situationen.

Dernæst er der hensynet til Jyske Banks kunder. Ikke Hr & Fru Danmark, men de store kunder og ikke mindst de, der benytter deres afdelinger i Zürich, Gibraltar, Cannes og Weert. Jyske Bank kan dårligt stå frem og sige, deres rådgivning er forkert, hverken i moralsk eller juridisk forstand.

Sidst men ikke mindst, er der spørgsmålet om, hvorvidt Jyske Bank skal rådgive sine kunder inden for lovens rammer, eller om de skal rådgive inden for samfundsmoralske rammer. Man kan argumentere for, at de kan gøre begge dele, men det er en meget vanskelig balance-akt. Og ganske langt fra en defineret virksomhedsetik, som er relateret til kerneforretningen – i dette tilfælde finansiel rådgivning og ikke skattepolitik. Jura er universel og moral er personlig og politisk. Se også Jyske Banks redegørelse om samfundsansvar.

Derfor kan Jyske Bank ikke sige undskyld. Hvis den juridiske præmis holder for Jyske Bank, så har de ikke noget at undskylde for. De kan heller ikke beklage deres rådgiver i Zürich angiveligt gik over den moralske streg, så længe DR ikke vil udlevere rå-materialerne. Og det ville også skabe en præcedens, der kan blive vanskelig at overholde.

Jyske Banks eneste mulighed, er derfor at gøre som de har gjort. Man kan diskutere graden af, hvor offensivt de er gået ud. Men de er nødt til at vælge en fakta-baseret strategi, hvor de tilbageviser alle indicier på, at der er foretaget noget ulovligt. De er nødt til at stå fast på deres sag.

Det gør de ikke af hensyn til den danske befolknings dom eller DR. De gør det, fordi det er nødvendigt for deres forretning. Og hvis de kan vinde den del. Så er resten op til politikerne at lovgive om.

Find mere inspiration her

Seneste indlæg
19mar 20
Er Du Kanin Eller Chauffør?

Er du kanin eller chauffør?

Vi står i en situation, vi aldrig har prøvet før. Det letteste er at sætte sig ned og stirre på krisen som kaninen, der sidder og stirrer i forlygterne på…

read more
14feb 20
(Scandinavian) Airlines Ude Af Sync

(Scandinavian) Airlines ude af Sync

I den krænkelsesparate tid er det mere farligt end nogensinde at have holdninger. SAS blev ramt med en forhammer ved at foregive en holdning til skandinavisk identitet. Men for SAS…

read more
04feb 20
Trucks ’n’ Plugs Til Kudos

Trucks ’n’ plugs til Kudos

Vi starter 2020 med at byde velkommen til to nye kunder, nemlig et af verdens stærkeste brand inden for befæstigelse; fischer og en af verdens største producenter af lastbiler, busser…

read more
Back To Top