skip to Main Content

Velkommen. Du er landet på bloggen hos Kudos Kommunikation. Her skriver vi om alt mellem himmel og jord, der relaterer sig til kommunikation, PR og branding.

“Viral” er ikke en strategi

“Vi laver en viral-kampagne..:” – udsagnet lever desværre stadig, og det lader til, at det stadig er marketing-afdelingens våde drøm, at lave en viral kampagne. Men desværre er det et meget dårligt udgangspunkt, for viral er ikke en strategi, men en konsekvens.

I september, så vi to rigtig gode eksempler på dette. Et genialt eksempel og et rigtig dumt eksempel. Det er selvfølgelig IKEA’s nye BookBook katalog og Dansk Folkepartis mexico-gate.

Noget dumt
Dansk Folkepartis efterårs kampagne med budskabet om, at Helle Thorning skulle gå af, er sat stort i scene med reklamepladser i byerne. Og selvfølgelig er der også tænkt, at kampagnen skulle få medvind på de sociale medier med hash-tagget #gåafnu.

Men intet er viralt eller synligt på sociale medier, hvis det ikke har volumen. Og først så det ud til, at Dansk Folkeparti havde købt sig til spredning af kampagnen. Og senere erfaret, at de ikke havde tjekket op på deres #-tag; #df, der åbenbart benyttes i en anden sammenhæng i betydningen Distrito Federal – Mexico City. Her er der oprettet bots til at overtage og retweete andres tweets på #df til brug i en eller anden mexicansk kampagne (tak til @thomasbigum for opklaringen).

Uanset om retweets var købt, eller om Dansk Folkeparti ikke havde læst på lektion,  så er faktum i hvert fald, at der pludselig var en masse Twitter-brugere med Mexicansk-klingende navne, der twittede med Dansk Folkepartis hashtag på perfekt dansk.

Det er ikke alene dumt, fordi det ser mærkeligt ud – og man kan undre sig over, hvordan mexicanere pludselig skriver på dansk – det absurde. Det er også dumt, fordi det uværgerligt giver en morsom opposition til Dansk Folkepartis holdninger over for fremmede.

Det sjoveste og ironiske element ved Dansk Folkepartis kampagne er imidlertid, at den faktisk er blevet – ja viral. Netop på grund af mexicanerne. Men nok om det – for det er så rigeligt blevet kommenteret på Twitter og hashtagget #gåafnu er faktisk blevet vendt til en opfordring til Dansk Folkeparti og ikke Helle Thorning.

Noget Genialt
Næsten samtidigt lancerede IKEA deres nye katalog “BookBook”. En højteknologisk præsentation af det gode gamle papir-katalog med slet skjulte referencer til Apple.

Hvis du endnu ikke har set videoen, så kan du finde den her: https://www.youtube.com/watch?v=MOXQo7nURs0

Først og fremmest er den kreative ide og konceptet genialt tænkt af IKEA. Og her er vi ved kernen i dette indlæg. Historien blev skubbet frem ved at TIME Magazine også syntes historien var sjov – og derfra spredte den sig som en steppebrand. Flere medier inden for teknologi og gadgets har endda taget ideen videre og lavet både “unboxing” og anmeldelser af kataloget – som om det virkelig var en teknologisk nyskabelse.

Og man kan vel roligt konkludere, at IKEA kataloget er en viral succes. Mens Dansk Folkepartis mexico-gate er blevet en viral fiasko.

Nuvel som Simon Spies engang sagde, dårlig omtale er bedre end ingen omtale… Og alligevel er der et par lærerige konklusioner, der er værd at tage med, næste gang nogen foreslår, at en viral kampagne er en del af strategien:

1. Den gode idé
Først og fremmest er stort set alle virale fænomener drevet af en idé, der er så god, at folk gerne vil dele det. Derfor er selve idéen – eller grundhistorien – det bedste sted at starte, hvis man drømmer om at noget skal få en viral effekt.

IKEAs udførelse af BookBook bærer i den grad præg af en gennemtænkt idé – fra navnet på deres ekspert over den filmiske udførelse og hele joken omkring at se kataloget som en ny gadget. Dansk Folkepartis ufrivillige brug af mexicanere, skaber en god historie i sig selv. Der enten er absurd (mexicanere på dansk) eller politisk ironisk (holdning til fremmede).

2. Sammenhæng med brandet
En kampagne, der går viralt, er der heller ikke meget ved, hvis vi ikke samtidig får en genkendelse af brandet bag ved. Derfor skal den kreative idé selvfølgelig hvile på genkendelse og historik.

IKEA formår med BookBook virkelig at lave et brand-mæssigt columbus-æg, der trækker hele vejen tilbage til IKEA’s opstandelse som postordre firma. Dansk Folkeparti fik en ironisk genkendelse i forhold til deres holdninger over for fremmede.

3. Alment menneskeligt incitament
Indbyg almene menneskelig incitamenter til at dele noget. Det kan være sex (virker altid), humor eller ironi. Og for at det virker, så skal der selvfølgelig være kant og overraskelse. Ellers bliver det bare plat. Med både IKEA kataloget og Dansk Folkeparti er humoren til at tage og føle på – og i begge tilfælde er det en umiskendelig nordisk underdrejet ironi, der – tror jeg – er en stor del af lysten til at dele.

4. Gør det tilgængeligt
Det er helt banalt – men tænk over, hvordan det kan eller skal deles. Herunder også, hvor og hvordan du vælger at offentliggøre det. En YouTube video er selvfølgelig ideel, men det hjælper at Time eller et andet stort online medie, synes idéen er tilpas god til at – ja – de vil dele den. Og hvis du laver en dumhed som Dansk Folkepartis på de sociale medier, så kan du være helt sikker på, at det bliver opdaget.

Summa summarum – lad være med at tro man kan skabe en viral. For det er hverken en strategi eller et koncept. Når noget går viralt, så er det først og fremmest fordi den grundlæggende idé og historie er så god, at tilpas mange mennesker kan se det. Det kunne IKEA se. Det kunne Dansk Folkeparti ikke. Til gengæld var der en hel masse mennesker, der syntes at brugen af mexicanske retweets var sjovt. Og i den forstand opfyldte Dansk Folkepartis kampagne de fire elementer – omend ufrivilligt.

Find mere inspiration her

Seneste indlæg
19mar 20
Er Du Kanin Eller Chauffør?

Er du kanin eller chauffør?

Vi står i en situation, vi aldrig har prøvet før. Det letteste er at sætte sig ned og stirre på krisen som kaninen, der sidder og stirrer i forlygterne på…

read more
14feb 20
(Scandinavian) Airlines Ude Af Sync

(Scandinavian) Airlines ude af Sync

I den krænkelsesparate tid er det mere farligt end nogensinde at have holdninger. SAS blev ramt med en forhammer ved at foregive en holdning til skandinavisk identitet. Men for SAS…

read more
04feb 20
Trucks ’n’ Plugs Til Kudos

Trucks ’n’ plugs til Kudos

Vi starter 2020 med at byde velkommen til to nye kunder, nemlig et af verdens stærkeste brand inden for befæstigelse; fischer og en af verdens største producenter af lastbiler, busser…

read more
Back To Top