Det kan jo ikke blive rigtigt nytår uden vores fuldstændigt tendentiøse, urangerede og udokumenterede kåring af, hvad der har været godt og skidt i kommunikation i løbet af året. Her kommer årets toppere og floppere ifølge Kudos Kommunikation.
2020 har været et mærkeligt år, og det har i sandhed været sværere end normalt at kåre kandidaterne. Mens vi har været Corona-lammede, var der nemlig ingen der tænkte - fedt mand, nu sidder vi alle derhjemme og dyrker sociale kanaler og flow-TV. Næh, man satte rigtig meget på hold og holdt vejret i stedet. Så hvis vi holder alle de politiske floppere lidt i strakt arm, har der været langt mellem snapsene og de store toppere, men betydeligt lettere at spotte flopperne…
Årets Floppere
Søstrene Grenes skov i Böhmen
Vi starter tidligt på året, hvor Søstrene Grene satte papskilte op i deres butikker med en opdigtet historie om en skov i Bøhmen. Den skulle angiveligt være lavet af genbrugsjuletræer og producere papir til deres servietter. DRs detektor røg på sagen og fandt ud af, det var pure opspind. Grene mente, den var så on-brand i deres univers fra 80’erne og 90’erne og at man jo ikke kan genplante juletræer, så derfor burde forbrugerne godt kunne se ironien…. - men Grene må have sovet gennem julen 2019, hvor genplantning af juletræer var den store greenwasher. Det var en ommer.
SAS identitetsvideo
Vores allesammens gode gamle flyselskab, gik på vingerne med en af de der superflottelangsomtflydendesansselige reklamefilm, der skal vække følelser og give noget af det dersens purposeglimmer. De påstod, at der intet skandinavisk var ved Skandinavien. Oh Ve - man må ikke rokke ved vores vikinge identitet! De røg ind i en massiv shit-storm, selv om SAS jo bare ville pointere, at man blev klogere af at rejse. Men hvad gjorde SAS så? De padlede baglæns så hurtigt de kunne i stedet for at holde fast. Vi siger - hvis du skal lancere en af de der purpose reklamer, så skal du denondelyneme også være klar til at holde fast og tage del i debatten. Ellers mener du det jo ikke rigtigt… vel… SAS!?
Bilka - blå er det nye gul….
Bilka lancerede en kampagne, der med blå farver skulle få differentiere nogle priser fra andre gule priser, så vi alle kunne forstå, at blå priser var bedre end de gule. Bilkas marketingchef Tore Nederland forklarede “Der er en masse symbolik i at kommunikere ‘Blå Lav Pris’, da vi dels vil kommunikere lav pris og holde fast i Bilkas blå farve, og dermed distancere os fra de gule tilbudspriser”…. Hvis man er nødt til at lave en kampagne, der “genskaber tilliden til normalpriserne”, så er man nok gået for vidt i gule tilbud, mon ikke? Vi er bare lidt farve-forvirrede nu…
FC Kvists kop
Det har også været et mærkeligt år for FCK, hvor den ellers kommunikationsstærke klub virkelig har haltet. Kvist så ud som om, han havde fået fortalt på et medietræningskursus, at det var godt med en rekvisit, der kunne give tid til eftertanke over for spørgsmål. Siden slap han aldrig papkaffekruset som han flittigt drak af ved hvert eneste interview, også selv om kruset åbenlyst var tomt. Tomt virkede det også med træningslejr i Portugal, nå nej i Dubai… eller alligevel ikke, vi tager alligevel til Portugal. For slet ikke at tale om, da Ståle tog bladet fra munden og man valgte, at tage slagsmålet i medierne…. ak ak…
Mærsks mærkelige identitetsvideo
En af de mest omtalt reklamevideoer var Mærsks identitetsvideo “Together all the way”. Det meste er blevet sagt, og måske er der egentlig ikke så meget mere at sige. Men vi kan stadig ryste lidt forvirret på hovedet. Vi håber for Mærsk, at vi alle er så langt fra den målgruppe som skulle rammes, at det bare er fordi vi overhovedet ikke forstår den….
Lime lancerer Jump
Ja vel egentlig ikke en kommunikationsting. Men et godt symbol på, at det du gør som virksomhed fortæller meget mere end det, du faktisk siger. Og sådan var det jo i hele miseren omkring de elektriske løbehjul; alle løbehjulsfirmaerne var fulde af fine ord om grøn mobilitet, men når det kom til stykket så var der ikke så meget handling, der kunne understøtte troværdigheden. Så løbehjulene blev forbudt i indre København. Men hos Lime tænkte de så; ok, alle er trætte af grimme løbehjul, der ligger og flyder allevegne, så nu skifter vi dem da bare ud med nogle endnu grimmere el-cykler, som vi køber billigt fra Uber (jeps... Uber). For de er jo ikke forbudt.
Jensens Corona washing
Jensens Bøfhus gik på TV i første fase af Corona nedlukningen med en opfordring til at støtte den lokale take away business. Og det havde jo været fint nok, hvis det ikke have været syltet ind i branding af Jensens Bøfhus selv. Hvis man skal være goodie goodie, så skal man være neutral. Og det var Jensens ikke - det stank så meget af Corona washing, at det helt sikkert virkede; man ville meget hellere bestille mad hos den lokale end hos kæden fra 80’erne.
Toppere
SpaceX - det går efter planen
Der er så meget Gung-Ho over Musks imperier, at vi bare må kippe med hatten. Her har vi så raketselskabet som totalskader deres milliard dyre raket i en kæmpe landingseksplosion, hvorefter SpaceX selvsikkert proklamerer: Det er fuldstændigt efter planen, vi sprænger en masse raketter i luften, fordi vi lærer af det hver gang. Sådan sikrer man sig en fejlfri eksekvering hver gang!
Brostrøm er bare et menneske
Hele Danmarks kommunikations darling ud i Corona disciplinen, Søren Brostrøm, måtte se sig fanget i krydsild, da han var blevet paparazziet i et motionscenter uden mundbind. Brostrøm og sundhedstyrelsen kunne have valgt at gå i total defensiv, undskylde og sige aldrig mere. Men heldigvis er Brostrøm ikke bange for at være fejlbehæftet og fik dræbt den videre debat med et stille og roligt, “jeg er jo bare et menneske og jeg har også pillet mig i næsen til en pressekonference.”
Sikkerhedsstyrelsen sprænger pikken af
Sikkerhedstyrelsen fik løst den allersværeste opgave af alle: Hvordan kommunikerer vi til de unge, at de skal passe på? Vi kender alle smøren om, at unge mennesker føler sig uovervindelige samtidig med, at deres medieagenda er styret af Tik-Tok, Instagram, YouTube og influencers, så de derfor er de allersværeste at nå med budskaber som sikker sex, ingen tobak og fyrværkeri er farligt. Men med hjælp fra Jesu Brødre og Niels Olsen, fik sikkerhedstyrelsen kreeret en tilpas corny video med nok overraskende kendiseffekt til at den gik viralt. Og ja, det er både nemmere og sjovere at råbe “pas på pikken” end “gå aldrig tilbage til en fuser” nytårsaften.
Vær en finne i 90 dage
I Finland ville de gerne have flere teknologi-specialister - jo, de har totalt gang i den sektor i Finland uden Nokia. Så hvordan skal man få dem til landet? Man retter da kikkerten efter det sted, hvor nogle af de klogeste hoveder findes, men hvor det går rigtig skidt. Hvor corona raser, der er fyldt med skovbrande og præsidenten er en klaphat; nemlig Silicon Valley i USA. Så laver man en kampagne, der fortæller, at man er det lykkeligste land i verden, har mindst Corona og en velfærdstat med en masse gratis ydelser - og man topper så med 90 dages gratis prøveperiode. Med knap 5.000 ansøgninger modtaget, kan vi atter konstatere, at hvis du rammer lige i krydsfeltet mellem dine interesser, målgruppens aspiration, samfundsagendaen, og har hjertet med, så virker kommunikation bedst.
ComedyMeToo - Du ved godt selv, hvem du er
Sofie Lindes tale til Zulu Comedy Gala er svær at komme udenom. Ikke alene taler vi her om et stykke kommunikation, som beviste sin effekt, men som netop gjorde det fordi Sofie Linde turnerede den rigtigt og på det helt rigtige sted - for “hvad fanden var det for noget at komme med til en Comedy Gala” - vi skulle jo more os, skulle vi ikke?. Vi fik den lige í smasken; voldsomt, billedskabende og chokerende ligefrem i sit sprog: “tv-kanon,” “sutter min pik,” “ødelægger jeg dig” glemmer vi aldrig. Men Sofie Linde vandt også autoritet og autencitet ved at være selvsikkert bevidst om sin stjernestatus og gå i offensiven - og ikke spille såret lille-pigeoffer, hvorfor også de fleste angreb den første uge efter faldt til jorden, og tusinder af kvinder i alle mulige brancher bakkede op. Det bliver spændende at se, om lavinen bliver ved at rulle i 2021.
Den uafhængige Corona Lone
Mens ikke så lidt dansk journalistisk består i at skrive af fra hinanden - med et twist måske - og levere “content”, så kaldte 24/7 lukning og Corona alligevel på journalistiske lyspunkter. Asger Juhl lavede den vilde corona-livestream “Den uafhængige,” med kritisk og nysgerrig corona-dækning, gennemført fra Asgers personlige Facebookprofil med “corona-lone” som fast gæst og masser af teknisk fuck-up. Og Mikkel Anderson kastede sig ud i et lignede projekt med podcasten “Lukket land,” om Danmark under coronaen. Vi kipper med hatten til det journalistiske iværksætteri og vi håber, at der også er til huslejen fremover!